Részletek a vállalati szoftverrendszer bevezetését támogató DIMOP PLUSZ 1.2.3/A-24 pályázatról

DIMOP 2021-2027

Hosszú idő után nyílik újra támogatási lehetőség vállalatirányítási (ERP) rendszer bevezetésére, így az arra alkalmas vállalkozásoknak érdemes megragadniuk az alkalmat. Jelenleg két célirányos pályázat érhető el ezzel kapcsolatban: A DIMOP Plusz 1.2.3/A-24 „Mikro-, kis- és középvállalkozások digitalizációjának támogatása egyműveletes kombinált hiteltermék keretében” és a DIMOP Plusz 1.2.3./B-24 „Mikro-, kis- és középvállalkozások digitalizációjának támogatása hitelprogram keretében”.

A DIMOP Plusz 1.2.3/B-24 pályázatról ITT lehet olvasni. Az alábbiakban a DIMOP Plusz 1.2.3./A-24 pályázatról olvashatók a legfontosabb tudnivalók. További részletekért és előminősítésért IDE KATTINTVA lehet informálódni.

Kik igényelhetik a támogatást?

Olyan devizabelföldinek minősülő, Magyarország területén székhellyel, illetve az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarország területén fiókteleppel és magyar adószámmal rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások, akik:

  • kis- és középvállalkozásnak minősülnek, majd a kölcsönkérelmek benyújtásának kezdő dátuma utáni második naptári hónaptól mikrovállalkozások is,
  • rendelkeznek legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel, amelybe az előtársaságként való működés időszaka nem számít bele,
  • a megvalósítási helyszínen legalább 1 éve bejegyzett székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkeznek,
  • a megvalósítási helyszín alkalmas a projekt megvalósítására, tehát a projekt tárgyát képező tevékenység elvégezhető a helyszínen és biztosított a megfelelő infrastruktúra (szoftver/hardver illetve mobileszközök beszerzése esetén a megvalósítási helyszínnek az a székhely, telephely vagy fióktelep minősül, amelyre a beszerzett eszközök számvitelileg aktiválásra kerülnek),
  • a Hitelprogram által kijelölt digitális érettségi felmérő rendszer alapján nagyon alacsony vagy alacsony digitális intenzitással rendelkeznek,
  • gazdaságilag potenciálisan életképesek, azonban finanszírozási forrásokhoz nem, vagy nem megfelelő mértékben jutnak hozzá,
  • kettős könyvvitelt vezető jogi személyiségű gazdasági társaságok (Kft., Rt., KKT., Bt., Szociális szövetkezet, Egyéb szövetkezet, SE, SCE, Külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe, Egyéni vállalkozó, Egyéni cég).

Támogatás jellege, mértéke

  • A pályázatra szánt keretösszeg 27,8 milliárd Ft, amelyből  a Budapest területén megvalósuló projektekre 4,1 milliárd forintot, Budapest kivételével Magyarország egész területén megvalósuló projektekre pedig 23,6 milliárd forintot különítettek el.
  • Az igényelhető kölcsön összege 3 millió Ft – 20 millió Ft, melynek maximum az 50%-a vissza nem térítendő támogatásként is igényelhető a kölcsönszerződésben meghatározott eredményességmérési mutatók teljesítése esetén. Kamat: 0%. Egyéb költségek tekintetében a kölcsönkérelem bírálatával, a kölcsönszerződés megkötésével és módosításával, valamint a kölcsön folyósításával összefüggésben nem számítható fel díj, kivéve az, amely harmadik felet illet, például értékbecslői, közjegyzői díj stb.
  • Az elvárt önerő mértéke a projekt elszámolható költségének legalább 10%-a. A kölcsön összegét a türelmi idő lejártát követően havonta, egyenlő tőketörlesztő részletekben kell törleszteni. A futamidő a kölcsönszerződés megkötésétől számított maximum 8 év.
  • A rendelkezésre tartási idő a kölcsönszerződés megkötésétől számított 3-18 hónap.
  • A türelmi idő a rendelkezésre tartási idő végétől számított maximum 6 hónap, a kölcsönszerződés megkötésétől számított maximum 18 hónap.
  • A projekt megvalósítási határideje a szerződéskötést követő 18 hónap, indokolt esetben további 6 hónappal meghosszabbítható.
  • A beruházás tárgyát fedezeti körbe kell vonni, és a beruházás tárgya a futamidő végéig nem idegeníthető el.

Támogatható tevékenységek

A pályázat keretében négy célterületre lehet együttesen vagy külön-külön kölcsönkérelmet benyújtani.

A pályázatban önállóan támogatható az alap és emelt szintű digitális technológiák, szolgáltatások bevezetéséhez és működtetéséhez szükséges immateriális javak és felhőszolgáltatások beszerzése és az alap- és emelt szintű szintű digitális technológiák, (pl. felhőalapú) szolgáltatások bevezetésének és működtetésének szakmai megvalósításhoz kapcsolódó szolgáltatási, tanácsadási és betanítási tevékenységek.

Azonban önállóan nem támogatható az alap- és emelt szintű digitális technológiák, szolgáltatások bevezetéséhez és működtetéséhez szükséges informatikai, telekommunikációs, hálózati, szenzortechnológiai, automatizációs és robotikai eszközök beszerzése és a tájékoztatáshoz, nyilvánossághoz kapcsolódó tevékenységek.

A célterületek:

  • alapszintű felhőalapú számítástechnikai szolgáltatások bevezetése (pl. e-mail, irodai szoftver alkalmazások, pénzügyi vagy számviteli szoftveralkalmazások, fájlok tárolása, a vállalkozás szoftverének futtatásához szükséges infrastruktúra és kapacitás használata)
  • internetes megjelenést biztosító honlapok, portálok
  • e-kereskedelem beindítását vagy továbbfejlesztését szolgáló szoftverek vagy felhőszolgáltatások bevezetése
  • automatikus feldolgozásra alkalmas e-számlázó szoftverek vagy felhőszolgáltatások bevezetése
  • táv- és csoportmunka támogatást biztosító szoftverek vagy felhőszolgáltatások bevezetése
  • integrált vállalatirányítási (ERP) megoldások bevezetése
  • ügyfélkapcsolat-kezelési (CRM) megoldások bevezetése
  • IKT biztonsági megoldások bevezetése
  • fejlett vagy közepesen fejlett felhőalapú számítástechnikai szolgáltatások bevezetése
  • mesterséges intelligencia (MI) technológiák, szolgáltatások bevezetése
  • az alábbi szolgáltatásokból legalább egy bevezetése: pénzügyi és/vagy számviteli szoftveralkalmazások; vállalati erőforrás-tervezési (ERP) szoftveralkalmazások; ügyfélkapcsolat-kezelési (CRM) szoftveralkalmazások; biztonsági szoftveralkalmazások; tárhely szolgáltatás a vállalkozás adatbázisa(i) számára; valamint az alkalmazásfejlesztéshez, teszteléshez vagy telepítéshez fejlesztőkörnyezetet biztosító számítástechnikai platform
  • az alábbi technológiákból, szolgáltatásokból legalább egy bevezetése: az írott nyelv elemzésére alkalmas technológiák (szövegbányászat); a beszélt nyelvet gépen olvasható formátumra átalakító technológiák (beszédfelismerés); írott vagy beszélt nyelv generálásra alkalmas technológiák (természetes nyelv generálás: olyan technológia, amely a strukturált adatokat természetes nyelvvé alakítja); tárgyak és személyek kép alapján történő azonosítására alkalmas technológiák (képfelismerés, képfeldolgozás); gépi tanulás adatelemzés céljából (pl. mélytanulás); a különböző munkafolyamatok automatizálására vagy a döntéshozatal támogatására alkalmas technológiák (mesterséges intelligencián alapuló, folyamatautomatizációra alkalmas szoftverrobot); a gépek fizikai mozgását lehetővé tevő technológiák, amelyek a környezet megfigyelésén alapul és önálló döntéshozatalra képesek (autonóm robotok, önjáró járművek, autonóm drónok)
  • nagy adathalmazokhoz kapcsolódó és egyéb adatanalitikai technológiák, szolgáltatások bevezetése
  • a vállalkozáson belülről, illetve külső forrásból (pl. szállítóktól, fogyasztóktól és a kormányzattól) származó adatok alapján minták és trendek adatainak értelmezésével az üzleti teljesítmény növelése érdekében döntéshozást és előrejelzést támogató technológiák és szolgáltatások bevezetése. A feldolgozható adatforrás típusok: forgalmi/pénzügyi adatok; fogyasztókra vonatkozó adatok; közösségi média adatok; weben elérhető adatok; hordozható eszközök helymeghatározásra vonatkozó adatai; okos eszközök, szenzorok adatai; kormányzati szervek nyílt adatai; műholdas adatok

Érdemes informálódni a számos pályázati lehetőségről és fejlesztési források elnyerésével versenyelőnybe kerülni a piacon.

  • Ha érdeklik a további részletek és szeretne pályázati előminősítést, IDE KATTINTVA tudhat meg további információkat!
  • IDE KATTINTVA talál részletesebb információkat a WinDirect vállalatirányítási rendszer moduljairól, képességeiről.