Részletek a vállalati szoftverrendszer bevezetését támogató DIMOP PLUSZ 1.2.3/B-24 pályázatról

DIMOP 2021-2027

Hosszú idő után nyílik újra támogatási lehetőség vállalatirányítási (ERP) rendszer bevezetésére, így az arra alkalmas vállalkozásoknak érdemes megragadniuk az alkalmat. Jelenleg két célirányos pályázat érhető el ezzel kapcsolatban: A DIMOP Plusz 1.2.3/A-24 „Mikro-, kis- és középvállalkozások digitalizációjának támogatása egyműveletes kombinált hiteltermék keretében” és a DIMOP Plusz 1.2.3./B-24 „Mikro-, kis- és középvállalkozások digitalizációjának támogatása hitelprogram keretében”.

A DIMOP Plusz 1.2.3/A-24 pályázatról ITT lehet olvasni. Az akábbiakban a DIMOP Plusz 1.2.3./B-24 pályázatról olvashatók a legfontosabb tudnivalók. További részletekért és előminősítésért IDE KATTINTVA lehet informálódni.

Kik igényelhetik a támogatást?

Olyan devizabelföldinek minősülő, Magyarország területén székhellyel, illetve az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarország területén fiókteleppel és magyar adószámmal rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások, akik:

  • középvállalkozások, majd a kölcsönkérelmek benyújtásának kezdő dátuma utáni második naptári hónaptól kisvállalkozások is,
  • rendelkeznek legalább két lezárt, teljes üzleti évvel, amelybe az előtársaságként való működés időszaka nem számít bele,
  • a megvalósítási helyszínen legalább 1 éve bejegyzett székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkeznek,
  • a megvalósítási helyszín alkalmas a projekt megvalósítására, tehát a projekt tárgyát képező tevékenység elvégezhető a helyszínen és biztosított a megfelelő infrastruktúra (szoftver/hardver illetve mobileszközök beszerzése esetén a megvalósítási helyszínnek az a székhely, telephely vagy fióktelep minősül, amelyre a beszerzett eszközök számvitelileg aktiválásra kerülnek),
  • a Hitelprogram által kijelölt digitális érettségi felmérő rendszer alapján legalább alapszintű digitális intenzitással rendelkeznek,
  • gazdaságilag potenciálisan életképesek, azonban finanszírozási forrásokhoz nem, vagy nem megfelelő mértékben jutnak hozzá,
  • kettős könyvvitelt vezető jogi személyiségű gazdasági társaságok (Kft., Rt., KKT., Bt., SE., külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe).

Támogatás jellege, mértéke

  • A pályázatra szánt keretösszeg 6,95 milliárd Ft, amelyből  a Budapest területén megvalósuló projektekre nagyjából 1 milliárd forintot, Budapest kivételével Magyarország egész területén megvalósuló projektekre pedig 5,9 milliárd forintot különítettek el.
  • A igényelhető kölcsön összege 20 millió Ft – 200 millió Ft. Kamat: 0%. Egyéb költségek tekintetében a kölcsönkérelem bírálatával, a kölcsönszerződés megkötésével és módosításával, valamint a kölcsön folyósításával összefüggésben nem számítható fel díj, kivéve az, amely harmadik felet illet, például értékbecslői, közjegyzői díj stb.
  • Az elvárt önerő mértéke a projekt elszámolható költségének legalább 10%-a. A kölcsön összegét a türelmi idő lejártát követően havonta, egyenlő tőketörlesztő részletekben kell rendezni. A futamidő a kölcsönszerződés megkötésétől számított maximum 8 év.
  • A rendelkezésre tartási idő a kölcsönszerződés megkötésétől számított 3-18 hónap.
  • A türelmi idő a rendelkezésre tartási idő végétől számított maximum 6 hónap, a kölcsönszerződés megkötésétől számított maximum 18 hónap.
  • A projekt megvalósítási határideje a szerződéskötést követő 18 hónap, indokolt esetben további 6 hónappal meghosszabbítható.
  • A beruházás tárgyát fedezeti körbe kell vonni, és a beruházás tárgya a futamidő végéig nem idegeníthető el.

Támogatható tevékenységek

A pályázat keretében négy célterületre lehet együttesen vagy külön-külön kölcsönkérelmet benyújtani.

A pályázatban önállóan támogatható az emelt szintű digitális technológiák, szolgáltatások bevezetéséhez és működtetéséhez szükséges immateriális javak beszerzése és az emelt szintű digitális technológiák, szolgáltatások bevezetésének és működtetésének szakmai megvalósításhoz kapcsolódó munkavállalók tevékenysége, szolgáltatási, tanácsadási és betanítási tevékenységek.

Azonban önállóan nem támogatható az emelt szintű digitális technológiák, szolgáltatások bevezetéséhez és működtetéséhez szükséges informatikai, telekommunikációs, hálózati, szenzortechnológiai, automatizációs és robotikai eszközök beszerzése, illetve a tájékoztatáshoz és nyilvánossághoz kapcsolódó tevékenységek.

A célterületek:

  • Fejlett vagy közepesen fejlett felhőalapú számítástechnikai szolgáltatások bevezetése, az alábbi szolgáltatásokból legalább egy bevezetése: pénzügyi és/vagy számviteli szoftveralkalmazások; vállalati erőforrás-tervezési (ERP) szoftveralkalmazások; ügyfélkapcsolat-kezelési (CRM) szoftveralkalmazások; biztonsági szoftveralkalmazások; tárhely szolgáltatás a vállalkozás adatbázisa(i) számára; valamint az alkalmazásfejlesztéshez, teszteléshez vagy telepítéshez fejlesztőkörnyezetet biztosító számítástechnikai platform
  • Mesterséges intelligencia (MI) technológiák, szolgáltatások bevezetése, az alábbi technológiákból, szolgáltatásokból legalább egy bevezetése: az írott nyelv elemzésére alkalmas technológiák (szövegbányászat); a beszélt nyelvet gépen olvasható formátumra átalakító technológiák (beszédfelismerés); írott vagy beszélt nyelv generálásra alkalmas technológiák (természetes nyelv generálás: olyan technológia, amely a strukturált adatokat természetes nyelvvé alakítja); tárgyak és személyek kép alapján történő azonosítására alkalmas technológiák (képfelismerés, képfeldolgozás); gépi tanulás adatelemzés céljából (pl. mély tanulás); a különböző munkafolyamatok automatizálására vagy a döntéshozatal támogatására alkalmas technológiák (mesterséges intelligencián alapuló, folyamatautomatizációra alkalmas szoftverrobot); a gépek fizikai mozgását lehetővé tevő technológiák, amelyek a környezet megfigyelésén alapul és önálló döntéshozatalra képesek (autonóm robotok, önjáró járművek, autonóm drónok)
  • Nagy adathalmazokhoz kapcsolódó és egyéb adatanalitikai technológiák, szolgáltatások bevezetése, a vállalkozáson belülről, illetve külső forrásból (pl. szállítóktól, fogyasztóktól és a kormányzattól) származó adatok alapján minták és trendek adatainak értelmezésével az üzleti teljesítmény növelése érdekében döntéshozást és előrejelzést támogató technológiák és szolgáltatások bevezetése. A feldolgozható adatforrás típusok: forgalmi/pénzügyi adatok; fogyasztókra vonatkozó adatok; közösségi média adatok; weben elérhető adatok; hordozható eszközök helymeghatározásra vonatkozó adatai; okos eszközök, szenzorok adatai; kormányzati szervek nyílt adatai; műholdas adatok
  • Ipar 4.0, vállalati Internet Of Things és digitális iker technológiák, szolgáltatások bevezetése, korszerű, Ipar 4.0 és vállalati Internet Of Things technológiák átvétele, meghonosítása, bevezetése a termelőiparban, építőiparban, kereskedelemben és szolgáltatószektorban; Ipar 4.0 és vállalati Internet Of Things, Machine To Machine, szenzor fejlesztések, a gyártósorok, logisztikai és szolgáltatóipari folyamatok, rendszerek ilyen technológiákkal történő digitalizálása; Termék- és szolgáltatásfejlesztési szoftveres környezet fejlesztése – virtuális valóság és kiterjesztett valóság technológiák, CAD -CAM rendszerek bevezetése; Termelési, építési és szolgáltatási szimulációs, digitális iker szoftverek alkalmazása; PDM / PLM rendszerek bevezetése a fejlesztési, tervezési és gyártási folyamatok támogatásához; Vállalati gyártási és szolgáltatási tevékenységhez kötődő, az onnan származó adatok feldolgozását segítő korszerű big data rendszerek bevezetése; Vállalati gyártási és szolgáltatási tevékenységhez kötődő termelési tervek, programok előállítását támogató (APS) rendszerek bevezetése; Vállalati gyártási és szolgáltatási tevékenységhez kötődő termelési adatok gyűjtéshez, továbbításához, egységes struktúrában történő kezeléséhez szükséges (MOM/MES)rendszerek bevezetése.

Érdemes informálódni a számos pályázati lehetőségről és fejlesztési források elnyerésével versenyelőnybe kerülni a piacon.

  • Ha érdeklik a további részletek és szeretne pályázati előminősítést, IDE KATTINTVA tudhat meg további információkat!
  • IDE KATTINTVA talál részletesebb információkat a WinDirect vállalatirányítási rendszer moduljairól, képességeiről.