Hosszú csend után kedden került fel a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára az a rendelettervezet, ami a számlázóprogramok NAV-hoz való bekötését, a számlaadatok online beküldését tárgyalja.Az eredeti tervek szerint pont mostantól, 2017. júliusától kellene már élesben működnie a rendszernek, de a tervezet szerint ez egy évvel kitolódott, most csak a tesztidőszak indul el.

2018. július 1-től lesz tehát kötelező az online számlázás a vállalatok számára, vagyis a kiállított számlák adatainak valós időben, online beküldése a NAV számára.

A NAV 18,5 milliárd Ft-ot szán a rendszerének fejlesztésére, amely fogadni tudja az online érkező számlaadatokat. A gyakorlatban mindez azt jelenti:

"A számlázó programnak a számlák adattartalmát azonnal, de legfeljebb 24 órán belül, elektronikus úton továbbítania kell az állami adó- és vámhatóság részére. Az adóalany és az állami adó- és vámhatóság között ezen adatszolgáltatáshoz kapcsolódó minden információcserének elektronikus adatfeldolgozási eljárás alkalmazásával kell történnie"

Az eljárás bevezetésével egyidejűleg megszűnne a számlákra vonatkozó tételes áfa nyilatkozattételi kötelezettség, hiszen az online beküldött számlákkal az információ már a NAV rendelkezésére áll.
A részleteket a portfolio.hu foglalja össze.

 

Az online számlázás bevezetésének 1 éves átfutási ideje kiváló alkalom arra, hogy akár a számlázásra, akár a komplettebb vállalati folyamatok lefedésére, vállalatirányításra új, modern, testreszabható rendszert tudjon bevezetni az Ön cége. Most még időben válthat egy modernebb, rugalmasabb rendszerre.

Ne pár hónappal a határidő előtt jusson eszébe intézkedni, gondolkodjon előre! Mert egy rugalmatlan, nem fejleszthető rendszer esetében akkor már késő lesz!

Nem éri meg csak emiatt NAV büntetést fizetni 2018-ban!

 

Amennyiben Önnek is fontos a biztonság, netán egyébként is időszerű lenne egy modern, rugalmas vállalatirányítási rendszer bevezetése, elérhetőségeinken várjuk a jelentkezését.

WinDirect vállalatirányítási rendszer további lehetőségeiről a honlapunkon tájékozódhat.