Cikk NapiInformatika200305 

A szerethető megoldás: WinDirect integrált vállalatirányítási rendszer

A WinDirect integrált vállalatirányítási rendszer kis- és nagykereskedelmi tevékenységet folytató cégek, valamint intézmények mindennapos életét menedzseli. Minden fontos ügyviteli tevékenység lebonyolítható az ajánlatadáson, megrendelésen, áruforgalmon, gyártáson, pénzügyön keresztül a könyvelésig, kötelezettségvállalásig, kontrollingig.

Egy integrált rendszernél mindig nagyon fontos a kontrolling. A rendszerben a bizonylatokon keresztül zajló folyamatók ellenőrizhetők, általános lekérdezési lehetőségével minden információ visszanyerhető és tálalható – kimutatások, táblázatok, grafikonok és általános exportlehetőségek segítségével – a menedzsmentnek. Egy nagyon fontos újdonság a WinDirect rendszerben, hogy nem csak a fejlesztők képesek egy-egy modul tudását, know-how-ját átalakítani, bővíteni, vagy akár butítani, hanem a megrendelőnél lévő jól képzett szakemberek is. A rendszer alulról nyílt, bizonyos beavatkozási pontokon (trigger) akár a felhasználó is képes a beépített objektumorientált script-nyelv segítségével az üzleti szabályokat módosítani. A futás közbeni felhasználói felület – és listaszerkesztők valamint a menüszerkesztő segítségével saját maga képére és tudására szabhatja a feladatot.

Rendszerünk másik, igen fontos újdonsága az adatbányászat. A WinDirect rendszerben többféle lehetőség van az úgynevezett audit-trail-re, vagyis a rögzített adatok auditálására, elemzésére, összefüggések felfedezésére, kezelésére, következtetések levonására. Az adatbázis-böngésző segítségével az összes – a böngészőn jelen lévő – információ alapján lehet keresni, szelektálni. Sőt, többféle adatexport-lehetőség adódik az adatok további feldolgozására, vagy kimutatások (listák, táblázatok, grafikonok) készíthetők. Tehát az adatbányász funkció a rendszer mögött lévő teljes adatkör  egy részének definiálására és elemzésére szolgál.

Szintén komoly funkcionalitás a rendszerben, hogy a felhasználó akár az adatbázist is képes bővíteni. Hányszor szembesülnek a felhasználók azzal a problémával, hogy egy meglévő szoftveren csak egy icipicit szeretnének módosítani, például egy új mezőt szeretnének használni? A legtöbb esetben a fejlesztőtől függ a megoldás, hogy mennyi idő alatt, mennyiért, milyen minőségben sikerül megoldást találni. A WinDirect rendszert azért is lehet szeretni, mert erre a kérdésre korrekt megoldás van. A felhasználói felületen a felhasználó által felvett adat ugyanolyan adattá válik például lekérdezési szempontból, mint amit a fejlesztők biztosítottak számára.

Nagyon erős eszköz a lekérdezési felület. Nem lehet olyan kérdést feladni az adatbázisra vonatkozóan, amit nem lehet a WinDirect felületén keresztül lekérdezni. A rendszer öntanuló, az egyszer megadott speciális vagy általános, netán paraméterezett kérdéseket el lehet tárolni. A kevésbé képzett felhasználók ezek után már a menük között láthatják viszont a lehetőségeket, és szakértelem nélkül is hatékony lekérdező eszközhöz jutnak.

Fontos szempont a nyelviség. A felhasználói felületek, a nyomtatott kimenetek fordíthatók a rendszerben. A WinDirect esetében azonban az adatok is fordíthatók, és adott esetben megjeleníthetők több nyelven is.

Napi Informatika, 2003. május