Cikk MagyarUzletiVilag200707 

Termelésirányítás WinDirect ERP-vel

A WinDirect integrált vállalatirányítási rendszerben a gyártás olyan folyamatként van modellezve, melynek eredményeként kiinduló termékekből, az azokon elvégzett műveletek során más termékek keletkeznek. A gyártási folyamat lehet összeszerelés vagy szétszerelés jellegű egyaránt. A rendszer támogatja a technológiai tervezés és a műszaki fejlesztés munkafolyamatait is. A folyamatokhoz tartozó dokumentációkat, műszaki rajzokat képes grafikusan tárolni és adott vevőhöz, munkaszámhoz, gyártási művelethez hozzárendelni. A WinDirect rendszer nagyon jól kezeli az egyedi gyártás, sorozatgyártás, projektmunka, beruházás vagy folyamatos gyártás típusú termelési folyamatokat is. Lehetőséget biztosít a különböző folyamatok  párhuzamos, vagy egymástól függő kezelésére is.

Gyártástervezéssel a rendelkezésre álló erőforrásokat lehet tervezni, követni, módosítani. A kapacitástervező táblákon történő módosítás, újratervezés után a WinDirect automatikusan újraszámolja valamennyi költség- és időadatot, a napi raktári anyagkiadási utasításokat és a készletszinteket. Lehetőség van bármelyik művelet megváltoztatására. A termelő-berendezések mellé telepített ipari terminálokon bevitt adatokat képes fogadni a rendszer, valamint képes adatokat küldeni is. A termelésirányítás egyik legfontosabb tényezője, hogy biztosítsa a termeléshez szükséges erőforrásokat, mely történhet vevői rendelés, készletszint, piaci előrejelzés alapján is. Az egyes elemi műveletek és a több lépésből álló folyamatok különböző adatai is az irányítás rendelkezésére állnak. A termeléshez kapcsolódó információk teljes egészében kinyerhetőek, nyomonkövethetőek.

A WinDirect rendszerben lehetőség van arra, hogy a gyártási folyamat vagy technológiai utasítás részeként létrehozzunk egy minőségellenőrző műveletet, de akár különálló folyamatként is értelmezhető. A gyártás költségeit előkalkulálhatjuk, önköltség-számítással megtudható, hogy mennyibe került a folyamat, valamint utókalkulációkat lehet végezni, az utólagos költségleosztást is támogatja a rendszer. A WinDirect integrált vállalatirányítási rendszert már több gyártó vállalat is sikerrel használja a termelés különféle területeiről.

Üzleti Világ, 2007. július