Cikk ComputerPanorama200105 

Az építőkockáktól a vállalatirányításig

A Commit Kft. által kifejlesztett WinDirect integrált vállalatirányítási rendszer nem csak nagyvállalatok, hanem kis, és közepes cégek számára is ideális. A rendszer egyik legfontosabb ismérve,  hogy a cég működése során keletkező adatokat csak egyszer kell bevinni a rendszerbe, mégpedig ott, ahol a legtöbb hozzájuk kapcsolódó információ található. Ezeket az adatokat azután egy adatbázisban tárolják. A jogosultságokat, azaz az információkhoz hozzáférők körét nagyon pontosan lehet szabályozni. Építőkockára emlékeztető felépítésének köszönhetően a rendszer darabokból is összeállítható, azaz elég csak azokat a részeket megvásárolni, amelyekre éppen szükség van. Az egyes modulok később tetszés szerint kombinálhatók a cég fejlődésével, tevékenységi körének bővülésével.

A WinDirect rendszer alapfilozófiája a bizonylati elvre épül. A program általános módon képes kezelni a bizonylati folyamot, és speciálisan az egyes bizonylatokra vonatkozó ismereteket, tudásbázist. Egy integrált rendszernél mindig nagyon fontos a kontrolling. A rendszerben a bizonylatokon keresztül zajló folyamatok ellenőrizhetők, az általános lekérdezési lehetőséggel minden információ visszanyerhető, és kimutatások, táblázatok, grafikonok formájában tálalható.

A WinDirect egyik lényeges újdonsága, hogy nem csak a fejlesztők képesek egy-egy modul tudását know-how-ját átalakítani, bővíteni, vagy akár butítani, hanem a megrendelőnél lévő jól képzett szakemberek is. A rendszer alulról nyílt, bizonyos beavatkozási pontokon (trigger) akár a felhasználó is képes a beépített objektum-orientált script-nyelv segítségével az üzleti szabályokat módosítani.

A rendszer másik erőssége a lekérdezési felület. Nem lehet olyan kérdést feladni az adatbázisra vonatkozóan, amit ne lehetne a WinDirect felületén keresztül lekérdezni. A rendszer öntanuló: az egyszer “kiizzadott” speciális vagy általános, netán paraméterezett kérdéseket le lehet tárolni, és a kevésbé képzett felhasználók ezek után már menü szinten láthatják viszont a lehetőségeket, és szakértelem nélkül is hatékony lekérdező eszközhöz jutnak.

Computer Panoráma, 2001. május