Nem szeret a képernyőn olvasni? Töltse le pdf-ben a leírásokat innen:

 

A WinDirect Készletgazdálkodás modul rendkívül fejlett eszköztárat kínál bármilyen típusú és méretű vállalat gazdálkodásához. A WinDirect ERP tetszőleges számú raktárt képes kezelni, mind a raktári betárolások, kitárolások, mind pedig a raktárközi mozgások, tárhelyek közötti áthelyezés bizonylatain keresztül aktualizálhatók a készletek, könnyen megoldható a leltározás, selejtezés. A tárhelyek nyilvántartásával akár konkrétan is meg tudja mondani a WinDirect, hogy az áruk hol találhatók a raktárban. A sarzs, LOT, stb. kezelés és nyomonkövetés is biztosított ezáltal a WinDirect vállalatirányítási rendszerben. Mindez akár vonalkódos kezeléssel is.

Az áruk minden mozgása a raktári termékkartonokon követhető. A mozgást létrehozó bizonylatok több irányból is elérhetők, megtekinthetők. Sőt, WinDirect ERP bármikor, visszamenőlegesen is képes megmondani egy adott dátumra bizonyos termékek készletét és annak akkori értékét, jelzést ad a kezelőknek, ha valamilyen anomália keletkezne a készlet mennyiségével vagy értékével.

Több raktár esetén is lehetséges a készletek online vezetése, még ha a raktárak több száz kilométerre is vannak egymástól. A WinDirect vállalatirányítási rendszer képes kezelni a különféle raktározási stratégiákat (FIFO, átlagár, stb.), amelyek alapján az ügyvitelben és a könyvelésben majd kikalkulálja a készlet értékét.

De ami még izgalmasabb, nagyon fontos a WinDirect vállalatirányítási rendszerben a készletérték folyamatos aktualizálása, és újraszámolási mechanizmusai. Hiszen számos alkalommal fordulhatnak elő olyan közvetlen és közvetett költségek, amelyek az érintett tranzakció(k)hoz képest időben is később keletkezhetnek, vagy csak az adminisztrálása történik meg más időpontban. A WinDirect ERP ellenőrzőpontokat vezet, és ahol észlel olyan akciót, amely a készletértéket befolyásolja, akkor az adott ellenőrzőpont(ok)tól képes újraszámolni (FIFO, átlagár, stb. szerint) a készletértéket, és mindig aktuálisan tartani azt.

A WinDirect vállalatirányítási rendszer kezeli az úgynevezett multidimenziós mennyiségi egységeket. Ez azt jelenti, hogy egy termék több mennyiségi egységben is egyidejűleg nyilvántartható (pl. kg, m2, folyóméter, doboz, csomag, stb.). Tetszőleges számú mennyiségi egység között megadható az átváltás, még akkor is, ha az átváltási arány nem evidens (például ha egy fekvő hordóból fogyó folyadékot mérjük, nem mindegy, hogy 2 cm fogyást a hordó tetejénél vagy a közepénél mérjük).

A leltározás több bizonylaton keresztül követi a gyakorlati életben megszokott módszereket. Ugye Ön is esetenként zárva tart leltározás miatt? Nos, a WinDirect vállalatirányítási rendszer esetében ennek nem kell így lennie! Ugyanis meghatározott termékkörre is lehet leltározni, nem muszáj teljes leállás a leltár miatt, vagy a teljes készlet ellenőrzése - apránként, termékkörönként, vagy csak a problémásnak ítélt termékkörre elég elvégezni a letározást, addig pedig az élet zajlik tovább.
Az elvi- és a tényleges készlet összehasonlításából keletkezik a hiány vagy a többlet. Leltározhatunk vonalkód-olvasóval, sorozatszámok, lejáratok, sarzsok, raktárhelyek megadásával, rovancs leltárt is csinálhatunk. A műveletek a termékkartonon "új életet" kezdenek. A készletérték-számításnál, újraszámításnál is komoly hatása van a leltárnak.

Visszáru kezelésében a rendszer minden olyan folyamatot támogat, ami a gyakorlatban előfordulhat (visszahozott termék azonosítása, árucsere, javításra küldés, külső partnerhez küldés, vevőhöz való visszaküldés, kapcsolódó pénzmozgások).

A WinDirect vállalatirányítási rendszerben többféle készletszintet is nyilvántarthatunk, cikkenként több fajta mértékegységgel. Sarzsokat és lejárati időket, raktári helyeket szintén megkülönböztethetünk.
A beépített automatizmusok időben figyelmeztető üzenetet küldenek a meghatározott célszemélyeknek, ha a készlet kritikus szint alá süllyed. Az elfekvő készleteket, fogyási statisztikát, toplistákat és számos extra kimeneteket képes a rendszer -akár automatikusan- üzenetben elküldeni a menedzsmentnek, illetve azoknak, akiknek jogosultsága van ezeknek az üzeneteknek fogadására.

A potenciális készlet a fontos fogalom a WinDirect készletkezelésében. Ez a grafikon mutatja a jelenlegi készletet, illetve a jövőbeni készletszint alakulását, termékenként, alapanyagonként. A rendszer a már kiadott szállítói és vevői rendeléseket, a gyártás alatt levő és az úton lévő készleteket, valamint a raktáron levő szabad készleteket veszi figyelembe. Így folyamatosan, naprakészen lehet követni a készletek jövőbeli alakulását, és minimum készletszint(ek) illetve szállítási idők beállításaival kombinálva, a időben intézkedni lehet az anyagok beszerzéséről avagy legyártásáról. Az ilyen várható, jövőbeli kritikus pontokról (pl. amikor a minimum készletszint, vagy akár 0 alá fog csökkenni valamikor a jövőben a készlete egyes termékeknek, anyagoknak, a várható készletmozgások alapján) előre, időben tájékoztatást kap az illetékes, belső üzenetben vagy akár emailben.

Emellett átlagos raktári fogyással is tud a rendszer kalkulálni. Így a készletgazdálkodó több hétre előre pontosan meg tudja tervezni a készletmozgásokkal kapcsolatos valamennyi teendőt.

Ezt megtámogatva automatizmus is gondoskodik a WinDirect-ben arról, hogy a potenciális készlet, avagy az átlagos raktári folyás alapján alapján, automatikus szállítói rendeléseket generáljon, hogy heti bontásban, minimum milyen alapanyagok beszerzése lenne szükséges (és mikorra), az időben ütemezett munkákhoz, határidős vevői rendelésekhez. Ez alapján a beszerzés nagyrészt automatizálható.

A potenciális készlet grafikus felülete alatt pedig táblázat formájában vannak részletezve az adott termékre vonatkozó bizonylatok. Itt megfigyelhetjük azok módosító hatását.

A fentiek szerint képes a készletek jövőbeli alakulását a WinDirect a potenciális készlet, vagy pedig a fogyási statisztika, tendenciák, szezonalitás alapján követni.

 

Vissza a WinDirect modulokhoz